300 miljoen broden

Een nieuwsitem op het NOS-journaal van donderdag 12 november. Per jaar worden in Nederland 300 miljoen broden weggegooid. Als het een dag oud is, is het in de winkel onverkoopbaar en moet het weg. Dit is goed voor 70 miljoen kg brood. De huishoudens nemen samen 110 miljoen kg wegwerpbrood voor hun rekening. Slechts een klein deel van het onverkoopbaar geworden brood wordt in diervoeders verwerkt. Een nog veel kleiner deel wordt hergebruikt als pakkarton. Het overgrote deel gaat gewoon weg als afval.

Zulke cijfers, daar word ik onrustig van. Dat mag toch niet zo zijn! Laten we eens nader naar het wegwerpgedrag in de huishoudens kijken. 300 miljoen broden staan gelijk aan 180 miljoen kg brood. Dat betekent dat één brood gemiddeld 0,6 kg weegt. Als de huishoudens per jaar 110 miljoen kilo brood weggooien, staat dat gelijk met ruim 186 miljoen broden. Laten we zeggen (grove schatting) dat er 4 miljoen huishoudens in Nederland zijn. Dat betekent dat er per huishouden gemiddeld bijna 46 broden per jaar worden weggegooid. Dat is bijna een brood per week!

Aan die nonchalante omgang met voedsel moet een einde worden gemaakt. Als we dat maar laten voortduren, hebben we een Godsoordeel van langdurige hongersnood verdiend. Dit is echt schandalig, vooral omdat we weten dat er mensen en met name kinderen op deze wereld sterven door ondervoeding.

Hoe zouden we deze afschuwelijke verspilling een halt kunnen toeroepen? We zouden ermee kunnen beginnen het brood van een dag oud tegen gereduceerd tarief in de winkels aan te bieden. Er zijn genoeg mensen die dat financiële voordeel vinden opwegen tegen een gering verlies van kwaliteit. Het voordeel voor de winkelier is tweeledig. Hij verkoopt brood dat anders niets oplevert, en hij kan gerichter bepalen hoeveel hij voor de volgende dag nodig heeft. Hij trekt namelijk de voorraad oud brood af van wat hij anders aan vers brood had besteld.

Verder is er natuurlijk een mentaliteitsverandering nodig en dat is lastig. Zolang scholieren hun broodtrommeltjes in de afvalbakken leeggooien, omdat ze de voorkeur geven aan een snack in de schoolkantine, wordt er geen stevige basis gelegd voor een verantwoorde omgang met brood. Het is van belang te accepteren dat brood van een of twee dagen oud voedzaam en smakelijk is, ook al is het niet warm en zijn de korstjes niet knapperig.

Mensen die er zo over denken zouden van zich moeten laten horen op hun websites en in de media. En buiten discussie zou moeten staan dat christenen in hun voedingsgedrag het goede voorbeeld geven.

Dit bericht is geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink.