De 200 vrouwen van Jeroen Pauw

Met meer dan 200 vrouwen heeft hij het bed gedeeld. Aan het woord is Jeroen Pauw, de bekende presentator in ‘Pauw en Witteman’, die nu zelf in een vraaggesprek aan de tand werd gevoeld door Rick Nieman. Als je dat leest, denk je onwillekeurig aan een pauw die met zijn veren staat te pronken, of aan een indiaan uit vroeger tijden die zijn aanzien ontleende aan het aantal scalpen dat hij als trofee kon tonen. Wat moeten we aan met deze informatie?

Moeten we hem erom bewonderen? Nieman deed dat. ‘Respect’, was zijn reactie. Maar er is altijd baas boven baas. En dan hoeven we alleen maar naar de Bijbel te kijken, naar koning Salomo met zijn duizend vrouwen (1 Koningen 11:3). In vergelijking daarmee is Pauw nog maar een kleine jongen.

Zelf lijkt hij er ook niet onverdeeld trots op te zijn. Het woord ‘respect’ vindt hij niet op zijn plaats. Nu hij het heeft uitgesproken, beseft hij dat het een soort inwisselbaarheid suggereert. Niet iets om van de daken te schreeuwen, aldus Pauw. Nee natuurlijk niet, nu weten al die vrouwen dat ze er één van de 200 zijn. Hij is ook niet spontaan zelf met dat aantal gekomen. Nieman lokte hem uit de tent. Of hij met meer dan 100 vrouwen naar bed is geweest? Ja, wel meer. Meer dan 200? Ja, ik denk het wel.

Daar zit hij dan, de man die het met meer dan 200 vrouwen heeft gedaan. Een beetje gênant. Intussen heeft hij zich er wel toe laten verleiden zich hierover uit te laten. Hij had ook kunnen zeggen: daar praat ik niet over. Toch wel een wapenfeit, iets om heimelijk trots op te zijn. Je hebt het toch maar gemaakt bij de vrouwen. Je bent gewild en je bent potent. Welke ambivalent gevoelens je mededeling daarover ook bij jezelf oproept, je dwingt er respect mee af.

Met de bewondering gaan we niet mee. Welke reactie past dan wel? Moeten we er schande van spreken? Die reactie van christenen is eigenlijk te voorspelbaar om enige overtuigingskracht te hebben en zal worden uitgelegd als bewijs van beklagenswaardige bekrompenheid. Bovendien klinkt er snel iets in door van morele superioriteit. En die is misplaatst. Laten we maar bescheiden zijn bij alle negatieve voorbeelden in de Bijbel en in de kerken over seks.

Toch is er wel een serieuze aanmerking te maken. Laten we de situatie eens omdraaien. Stel dat de echtgenote van Rick Nieman, Sacha de Boer, de populaire nieuwslezeres van het NOS journaal, in een vraaggesprek zou toegeven dat ze naar bed is geweest met meer dan 200 mannen. Wat zou Nederland daar dan van vinden? Ik kan me maar één reactie serieus voorstellen: wat een hoerige slet. Ik haast me te onderstrepen dat het een puur fictief voorbeeld is.

Wat ik ermee wil zeggen is: Het is nog steeds ongelijk verdeeld tussen mannen en vrouwen. Voor dezelfde daad worden mannen met respect bejegend en vrouwen veracht. Het lijken wel Turkse of Marokkaanse toestanden. Vóór het huwelijk mogen de jongens op seksueel gebied van alles uitvreten, maar o wee als iemand aan hun ongehuwde zusje komt. Dan is de eer in het geding. Deze ongelijkheid is hypocriet.

Er klopt iets niet, vooral niet in de bewondering voor Pauws seksuele prestaties. Gelijkwaardigheid tussen man en vrouw moet hier betekenen dat de mannen inbinden. Anders zijn we in weerwil van onze verlichte opvattingen het primitieve levensniveau van sommige apen en wilden (en helaas ook sommige machthebbers) nog niet ontstegen.

Dit bericht is geplaatst in Logboek met de tags , , , . Bookmark de permalink.