Wat zeggen de Tien geboden ons in deze tijd van het coronavirus?
God zegt: Ik ben de Heer, de enige God, die je beschermt en redt. Je kunt je beter laten leiden door vertrouwen dan door angst. De Heer voorziet in onze noden. Maar Gods voorzienigheid sluit onze voorzichtigheid niet uit.* Zoek het gevaar niet op, maar dam het zoveel mogelijk in.
Maak van God geen sprakeloos beeld. Hij is de God die spreekt. Spreekt God ook in deze epidemie? Hij zegt erin tot ons dat wij van onszelf zwak zijn, weerloos zonder zijn kracht. Wees niet overmoedig. Je hebt het leven niet in eigen hand. Maak je plannen onder het voorbehoud van leven en gezondheid. In afhankelijkheid van God heeft je leven perspectief.
Gebruik de naam van God met eerbied. Die naam betekent: Ik ben erbij, Ik blijf dezelfde. Wát er ook gebeurt, op Mij kun je aan.
Neem de dag van de rust in acht. Meestal zeggen we: benut die dag om samen te komen. Dat zeggen we nu niet. Nu zeggen we: blijf maar thuis. Maar we kunnen wel creatief op zoek gaan naar andere manieren om God te eren en te zoeken. In tijden als deze komt naar boven wat de dienst aan God voor je betekent.
Heb respect voor je ouders. Luister naar hen bij wat ze vragen of verbieden in verband met het besmettingsgevaar. Ouders, laten we ons ook ten aanzien van onze kinderen niet laten leiden door angst.
Pleeg geen moord, en breng anderen niet nodeloos in gevaar. Houd anderhalve meter afstand van elkaar.
Wees een betrouwbare levenspartner. Dat geldt onder alle omstandigheden. Nu geldt dat misschien wel extra, bijvoorbeeld als je allebei thuis moet werken en ook nog de kinderen over de vloer hebt.
Steel niet. Hamsteren is asociaal.** Heb je naaste lief als jezelf.
Wees eerlijk over wat je voelt, waar je geweest bent, en over wat je beter anders had kunnen doen. Verspreid ook geen praatjes over een ander. En laat je niet opfokken door praatjes die rondgaan.
Wees niet jaloers op anderen, ook niet als je tot de zwakkeren behoort. In je zwakte maakt God je sterk.
*Woordspel van ‘voorzienigheid’ en ‘voorzichtigheid’ is ontleend aan de brief van het presidium van de generale synode van de CGK aan alle CG kerken.
** Uitspraak is afkomstig van onze minister-president Mark Rutte.