Dodelijke ernst

Kijkt u wel eens naar praatprogramma’s over voetbal? Zelf ben ik er geen fan van, maar van tijd tot tijd blijf ik er even bij hangen.
Diverse heren zitten om een tafel. Soms is er ook een dame bij. Die leidt dan het gesprek. Daaraan wordt deelgenomen door een of twee sportjournalisten, een oud-voetballer en een trainer. Dat soort personen. Zij maken analyses van gespeelde wedstrijden, beoordelen de kwaliteiten en de beperkingen van spelers, bespreken de opstelling en de tactiek van de coaches en taxeren de invloed die dezen uitoefenen op de jongens. Verder blikken ze vooruit op wedstrijden die komen en geven ze hun ongerichte adviezen.

Wat mij bij deze programma’s het meest opvalt, is de dodelijke ernst waarmee de gesprekken worden gevoerd. De deelnemers zetten een gezicht alsof ze zich met diepserieuze problemen bezig houden die om een oplossing schreeuwen.
En dat terwijl voetbal maar een spelletje is. Oké, er zijn grote financiële belangen mee gemoeid, maar ik neem aan dat de mensen aan tafel zelf die belangen niet hebben. Dus wat maakt het hun ten diepste uit wie er wint en waar het verlies aan te wijten is?

Laten we dit eens aanleggen tegen gesprekken over het geloof. Aan christenen wordt wel eens verweten dat ze zo ernstig door het leven gaan. Nu, daar is wel reden voor. Werkelijk leven is er alleen met God, is hun boodschap. En God kun je pas echt leren kennen door Jezus Christus, die ons de liefde van God is komen brengen. Buiten Hem staat je leven door je eigen schuld op eeuwig verlies. Daar heeft de Bijbel zwarte scenario’s voor: dag des oordeels, hel, buitenste duisternis.
Toch mag je als christen blijmoedig door het leven gaan. Door het geloof in Jezus komt er iets schitterends in je leven. Je gaat het licht tegemoet. Het leven hier en nu mag al in het teken staan van liefde en saamhorigheid. Geef elkaar een knipoog, tover bij een ander een lach op het gezicht. Anders neem je het te zwaar op. Alsof niet Gods Zoon aan het kruis het oordeel heeft gedragen.

Nee, het geloof is geen spelletje. En er zijn grote belangen in het geding. In dit leven valt de beslissing over je toekomst. God heeft alles gegeven om ons van de nederlaag en de ondergang te redden. Die mogelijkheid moet je wel aangrijpen. Anders is het voorgoed verloren. Maar Jezus heeft de last van Gods afkeuring over je fouten en blunders gedragen. Daar hoef je zelf niet onder gebukt te gaan.
Vreugde en ontspanning mogen doorbreken.
Kom daar eens om aan de voetbaltafel.

Dit bericht is geplaatst in Meditatief. Bookmark de permalink.