Fitna (2)

Hieronder geef ik de reactie van Ab Jansen, redacteur buitenland bij het RD, op mijn stukje over ‘Fitna’.
Het is kort en krachtig en met verstand van zaken geschreven. De discussie wordt erdoor verdiept.

‘Geachte heer Loonstra,
Reactie n.a.v. uw stukje over Fitna.
Ik denk dat de doorslaggevende factor bij islamitisch terreur de actuele context van de daders is, en die is vanwege de wereld-is-een-dorp-geworden-situatie een mondiale, waarbij lokale en mondiale kwesties een dodelijke chemie zijn aangegaan:
– ontworteling van moslimjongeren in bijv. de banlieus van Parijs van hun arabische milieus
– israelisch-palestijns conflict als katalysator.
De Franse islamkenner Olivier Roy heeft vooral die ontworteling benadrukt als factor bij fundamentalisme: de ontworteling zet zich voort in het uit zijn verband halen (ontwortelen) van teksten, dat je overigens bij alle fundamentalistische groepen ziet.
En verder: Als de koranteksten op zich een kwalijk effect zouden hebben, dan zou de islamterreur toch al vele tientallen jaren eerder zijn voorgekomen?
Enfin, dit wilde ik even kwijt.
Ab Jansen
(in het dagelijks leven redacteur Buitenland bij het Reformatorisch Dagblad in Apeldoorn)’

Met hartelijke dank voor deze reactie en voor de toestemming die te plaatsen.

Ter overweging stel ik hierbij drie vragen, waarop wat mij betreft verschillende antwoorden mogelijk zijn.
1. Als ontworteling + mondialisering + Koran een gevaarlijk chemisch mengsel oplevert, moeten we dan onze aandacht alleen richten op de mondiaal afgereageerde ontworteling, of ook op de interpretatie van de Koran?
2. Is ontworteling de enige factor? Of speelt ook een rol een nieuw zelfbewustzijn van de islam wereldwijd, die zich (terecht) ontworstelt aan de westerse superioriteit, die vaak vernederend is geweest?
3. Als extreme moslims ter rechtvaardiging van hun gewelddadige acties zich op de Koran beroepen, mag dan van moslims in het algemeen verlangd worden zich openlijk van dit beroep op de Koran te distantiƫren? Of bestempelen we hen daarmee ten onrechte bij voorbaat als verdachten?

Dit bericht is geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink.