Gehackt

Meer dan een week lang is deze site uit de ‘lucht’ geweest. Als u de eerste pagina wilde oproepen, kreeg u een maagdelijk wit scherm te zien. Met geen mogelijkheid kon u daar voorbij. Wat is er gebeurd?

Onderzoek wees uit dat de site waarschijnlijk gehackt is. Dat levert een merkwaardige verwantschap op met mijn vorige bijdrage. Een van de hoofdpersonen uit de besproken boeken, het in zichzelf gekeerde meisje Lisbeth Salander, was een van de tophackers in de wereld. Op die manier kon zij alleen of met hulp van anderen doordringen in de meest intieme bijzonderheden van mensen die zij schaduwde.

Wat voor motieven zouden er in mijn geval een rol spelen? Dat hangt natuurlijk af van de dader. En die heeft geen visitekaartje achtergelaten. Is het iemand die een hekel heeft aan godsdienstig getinte publicaties en zich heeft gestoord aan de ene of andere uitlating door mij? Of is het iemand geweest die vanuit zijn (of haar) verbondenheid met het klassieke geloof zich gestoord heeft aan een in zijn ogen te vrije positiebepaling ten opzichte van wat hem heilig is? Of gaat het om iemand die gewoon lol beleeft aan de digitale inbraak en het stichten van verwarring?

Gelukkig is er niets verwijderd. Alle items staan er nog op. Er is alleen een aantal bestanden toegevoegd die vóór de bestaande bestanden zijn geschoven, zodat ze de toegang blokkeerden.

Ik ga hier geen bespiegeling houden over de morele laakbaarheid van hackgedrag. In mijn geval is het alsof een vreemde ongevraagd in je kasten heeft gesnuffeld, de kasten op slot heeft gedaan en de sleutels heeft meegenomen.
Het belangrijkste is dat het euvel nu verholpen is. Een gewijzigd wachtwoord (alleen van toepassing op mijzelf) moet de kans op herhaling verkleinen.

Ik wens u als lezer nog veel genoegen en evenveel stof tot nadenken op deze site.

Dit bericht is geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink.