Gratis voor niets

Afgelopen week was het herfstvakantie. Net als zovele anderen hebben wij van de gelegenheid gebruik gemaakt om er een paar dagen uit te gaan. Deze keer werd het een huisje in de nabijheid van een attractiepark. Nou ja, het was geen Efteling of zo, maar toch duidelijk meer dan een gewone speeltuin. Het bijzondere lag in iets anders. Als je eenmaal binnen was kon je niet alleen van alle attracties gebruik maken, maar ook zonder betaling eten en drinken. Toen we vooraf de folders lazen en voor alle zekerheid Internet raadpleegden, wisten we niet wat we ervan moesten denken. Zomaar gratis consumpties! En voor een luttel bedrag bovenop de huurprijs was de toegang tot het speelpark voor ons vrij. Dat kon toch eigenlijk niet veel zijn. Natuurlijk het zoveelste lokkertje dat in de praktijk tegenviel.
Toen we eenmaal daar waren en het met onze eigen ogen konden aanschouwen, bleek het allemaal echt waar te zijn: gratis patat, met of zonder, frikadellen, kroketten, broodjes, hamburgers, sla, soep en softijs, en verder koffie, thee en ranja. Niet te geloven. Tast maar toe. Netjes in de rij, dan ben je snel genoeg aan de beurt. En er wordt voortdurend bijgevuld, dus je hoeft niet bang te zijn dat je te laat komt.
Toen ik dit meemaakte moest ik denken aan de essentie van het evangelie. Er wordt ons in de goede boodschap van God heel wat moois voorgespiegeld. God biedt ons zijn liefde aan. Die liefde is een kracht die ons leven nieuw maakt. Je weet je geaccepteerd en je leven is belangrijk geworden, want je mag die liefde van God doorgeven. Daar word je zelf blij van en daar maak je anderen blij mee. Je ontvangt vrede en voelt je gelukkig. Je krijgt een mooie toekomst en je hoort erbij, want er zijn er veel meer die die liefde van God hebben ontdekt. Met hen voel je je één. En je fouten worden je vergeven, want Jezus heeft voor je betaald. Er is nog wel verdriet, maar de troost van God is reëel. Je wordt bevrijd van onzekerheid, angst en zelfverwijt. Je ontvangt Gods Geest. Dat betekent vol zijn van vertrouwen en kracht. En het is allemaal gratis. Niet te geloven. Het staat in Gods reclamemateriaal, als ik de Bijbel zo mag noemen. En het is geen lokkertje dat in de praktijk tegenvalt. Het is echt waar.
Als je voor niets patat en kroketten kunt nemen, moet je uitkijken dat je maat weet te houden. Je eet zomaar te veel, en dan moet je het bezuren met misselijkheid en erger. Als het om eten en drinken gaat blijkt maathouden nog wel eens moeilijk. Bij God hoef je daar nooit bang voor te zijn. Van God heb je nooit genoeg. Als je echt met Hem leeft, verlang je naar meer. En daar bloei je van op. Waarom beperken we ons bij God vaak tot een minimum?
Meer weten? Voor meer informatie kunt u bij me terecht. En dan bedoel ik niet zozeer het vakantiepark, maar vooral de heerlijkheden die God ons aanbiedt, gratis voor niets.

Dit bericht is geplaatst in Meditatief. Bookmark de permalink.