Mijn nieuwste boek

Als je het niet hebt meegekregen uit het RD of het ND, wil ik je graag attenderen op mijn nieuwste publicatie. De titel is: Willen en voelen en uitverkiezing: Hoe Arminius en Dordt nader tot elkaar kunnen komen. Het is uitgegeven bij Buijten & Schipperheijn en kost €14,50.

‘Uitverkiezing’ is een thema waarvoor veel mensen niet warm lopen. Je kunt je ook afvragen of het veel zin heeft een conflict daarover uit de 17de eeuw nog eens op te rakelen. De andere kant is, dat onderhuids de benaderingen nog steeds verschillen. De één zegt: ‘je moet wel zelf willen’, de ander brengt daartegenin: ‘ja maar, je moet er wel iets van voelen’. Dat zijn kort gezegd de posities die door Arminius en de Dordtse Leerregels zijn ingenomen.

Wat wil ik met dit boek laten zien? Het eerste is, dat de Dordste Leerregels een Bijbels recht van spreken hebben, en ook een spiritueel recht van spreken. Je leven op God richten lukt eigenlijk alleen, wanneer God zelf overweldigend en onweerstaanbaar je leven binnengekomen is.

Verder wil ik aanwijzen dat de Dordtse Leerregels een groot deel van het Nieuwe Testament laten liggen. Dat andere deel legt alle nadruk op het belang van onze eigen keuze en onze volharding daarin. Dat is het gelijk van Arminius. En dat moet ook worden gehonoreerd.

Het gaat dus niet alleen over een theologische strijd, het gaat ook over de geloofsbeleving. Kerken en gelovige die verschillend tegenover de Dordtse Leerregels staan, getuigen daarin ook van een verschillende geloofsbeleving. Daarin kunnen we van elkaar leren en elkaar aanvullen. Dan gaat het over ‘zware’ gereformeerden naast ‘vlotte’, en over reformatorische christenen naast evangelische.

Het gaat om ontvankelijkheid naast verantwoordelijkheid, en verder om hoop en gemeenschap. Als die in een goede balans tot elkaar staan, mag Gods uitverkiezing beleefd worden als een zegen, waarvoor je Hem kunt danken.

Ik kan me voorstellen dat deze introductie je niet overtuigt. Het is ook niet meer dan een introductie. Wellicht brengt het boek zelf je verder.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *