Ontmoet EO-presentatoren

Unieke aanbieding! Voor weinig geld kunt u op zaterdag 15 november 2008 deelnemen aan de EO-ledenactiviteit Beeld en Geluid op het Mediapark te Hilversum. U kunt dan achter de schermen van radio en tv kijken, en last but not least ook diverse EO-presentatoren ontmoeten.

Ik begrijp dat allemaal wel. De EO wil de lijn naar de leden kort houden. Dat is heel legitiem. Laten ze maar iets proeven van de sfeer. Laten ze maar een indruk krijgen van wat er allemaal bij komt kijken. En laten ze er maar onder de indruk komen van de ambiance waarin die vertrouwde televisiegezichten werken. Dat levert gemotiveerde leden op die achter hun omroep staan en het gevoel hebben dat ze er bij horen.

En toch krijg ik er een wat onprettig gevoel bij. Vooral bij dat laatste: Ontmoet diverse EO-presentatoren. Want deze tekst is wervend bedoeld. Dat betekent dat hij appelleert aan iets dat wij verondersteld worden mooi te vinden. Nu kun je ze in levenden lijve zien. Kijk, daar staat Bert van Leeuwen. Waar? O ja, daar. Het is hem echt! Een bepaalde sensatie gaat door je heen. De suggestie wordt gewekt dat je op voet van gelijkheid met ze kunt omgaan. Is dat dan niet zo? Nee, zij zijn de attracties en worden ervoor betaald, jij neemt de moeite om te komen en te betalen, al is het maar 7,50. Komen zo mensen niet te veel in het middelpunt van de aandacht te staan?

Nu genieten bekende Nederlanders altijd bijzondere belangstelling van ‘gewone’ landgenoten en worden veel mensen toch wel een beetje opgewonden wanneer ze zich fysiek binnen steenworp afstand van zulke personen bevinden. Maar hier wordt er nog een schepje bovenop gedaan. Er wordt doelbewust op gespeculeerd dat een ontmoeting met hen iets bijzonders is. En dat gaat mij nu net even te ver.

Is dit goed voor ons? Nee, het is niet goed om tegen mensen op te kijken die naar ons gevoel iets extra’s hebben waar wij niet aan kunnen tippen. Als je namelijk aan de ene kant mensen naar de ogen ziet, ga je aan de andere kant op mensen neerkijken, mensen die niet kunnen tippen aan wat wij hebben bereikt. En dat is niet evangelisch, omroep.

Is het goed voor die presentatoren? Ach, die hebben er natuurlijk niet zelf voor gekozen. Zij doen liever gewoon hun dagelijkse werk. Het leek de PR-afdeling wel een goed idee en die kreeg de directie achter zich. Nou ja, dan kom je er niet onderuit om je vrije zaterdag eraan op te offeren. Als het dan zover is, zet je je beste beentje voor.
Toch is dit niet het hele verhaal. Er gebeurt iets met je. Al die mensen komen mede om jou te ontmoeten. Dat streelt je ego. Je gaat jezelf even belangrijk vinden als de mensen je vinden. Ik vermoed dat alleen Jezus in staat is om deze verzoeking te weerstaan.

Maar het is toch best een goed idee om de afstand tussen de mensen die het doen en de mensen die het steunen dichter bij elkaar te brengen! Hoe voorkom je dan de gesignaleerde wanverhouding? Mag ik een voorstel doen? Keer de richting van de belangstelling om. Dus niet: Ontmoet diverse EO-presentatoren, maar: EO-presentatoren stellen het op prijs u te ontmoeten. Voorwaarde is dan wel dat die presentatoren oprecht in die ontmoeting geïnteresseerd zijn. Als dat niet het geval zou zijn, moet je niet de schijn van het tegendeel wekken. Dan schrap je de presentatoren. Het zou een aardig punt opleveren voor interne reflectie, persoonlijk en als organisatie. Maar wellicht is het helemaal niet nodig van het negatieve uit te gaan.

Dit bericht is geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink.