Stille Week: maandag

Matteüs 26
6-7Toen Jezus in Betanië in het huis van Simon – degene die aan huidvraat had geleden –aanlag voor een maaltijd, kwam er een vrouw naar hem toe. Ze had een albasten flesje met zeer kostbare olie bij zich en goot die uit over zijn hoofd. 8De leerlingen erger­den zich toen ze dit zagen en zeiden: ‘Wat een verspilling! 9Die olie had immers duur verkocht kunnen worden, dan hadden we het geld aan de armen kunnen geven.’ 10Jezus hoorde het en zei: ‘Waarom vallen jullie deze vrouw lastig? Zij heeft iets goeds voor mij gedaan. 11Want de armen zijn altijd bij jullie, maar ik zal niet altijd bij jullie zijn. 12Door die olie over mij uit te gieten, heeft ze mijn lichaam voorbereid op het graf. 13Ik verzeker jullie: waar ook ter wereld het goede nieuws verkondigd zal worden, zal ter herinnering aan haar verteld worden wat zij heeft gedaan.’

Verbondenheid
De vrouw die Jezus zalft, toont verbondenheid. Zij kan niet meer zonder Jezus leven. Zij is geraakt door de liefde die Hij aan haar en zoveel anderen heeft bewezen. In haar heldere taxatie van de gebeurtenissen ziet zij het verdere verloop voor zich: Jezus zal sterven. Hartstochtelijk toont zij haar liefde voor Hem met die kostbare olie. ‘Zij prepareert mijn lichaam voor het graf’, is de duiding door Jezus.

Hoe je met iemand verbonden bent, realiseer je je pas goed als je die ander moet missen. Dat ervaren wij wanneer wij onze geliefden niet meer mogen bezoeken, of wanneer de gedachte in ons opkomt dat ze ook besmet kunnen raken met het virus en kunnen overlijden. En we kunnen veel voorzorgsmaatregelen treffen, maar als het gebeurt, staan we machteloos op afstand. Je zou elkaar vast willen houden en laten merken wat de ander voor je betekent. Net als die vrouw in Betanië.

In deze periode worden mensen vindingrijk om elkaar hun verbondenheid te tonen. Bellen, appen, kaarten sturen, zwaaien, massaal applaudisseren. De vraag blijft hoe lang we deze positieve houding volhouden. Het zal afhangen van de kracht van onze liefde. Die liefde blijft krachtig wanneer zij gevoed blijft worden door de liefde die Jezus voor ons heeft bewezen en die Hij nog steeds naar ons laat uitgaan.

Gebed
Heer, maak ons krachtig in de liefde,
dat wij naar elkaar blijven omzien en onze verbondenheid ervaren.
Vergeef ons daarin wat wij tekortschieten.
Vul ons met de energie van de heilige Geest.
Sta allen bij die moeten lijden.
Wees met wie eenzaam zijn.
Verenig ons in U: één lichaam.
Maak ons vindingrijk om elkaar te laten merken dat we om elkaar geven.
Amen.

 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags , , . Bookmark de permalink.