Te druk om niet te bidden

…het gerucht over Hem ging steeds verder rond en vele scharen stroomden samen om te horen en zich te laten genezen van hu ziekten. Doch Hij trok zich terug in de eenzame plaatsen om te bidden.
Lucas 5: 15-16

We stuiten op een herkenbaar probleem: je hebt zo veel aan je hoofd, je wordt zo in beslag genomen door je bezigheden, dat je er niet aan toekomt om te bidden. Het schiet er gewoon bij in. s’Avonds in bed probeer je het nog, maar je valt erbij in slaap.
Nu is daar wel een probaat middel tegen. Als je in slaap dreigt te vallen, moet je er niet bij gaan liggen. Je kunt bijvoorbeeld bij het bidden beter knielen of desnoods gaan staan. Het neemt niet weg dat de concentratie een groot probleem is. Je hebt het te druk om te bidden.

Jezus had het ook druk. Hij had een melaatse genezen. Hij bond hem op het hart het niet rond te bazuinen, maar er was geen houden aan. Als een lopend vuurtje ging het rond. De mensen stroomden toe. Aan Jezus wordt geen moment rust gegund. Dús zou je zeggen: Hij heeft geen tijd om te bidden.
Maar dat staat er niet. Wat er wel staat is, dat Hij zich terugtrok in eenzame plaatsen om te bidden. Jezus creëert stilte om zich heen, om in gesprek te gaan met zijn Vader.

Van Jezus geldt: nooit te druk om te bidden. We kunnen het nog scherper stellen: Hij had het te druk om niet te bidden. Als je niet de tijd ervoor uittrekt om stil te worden en je hart voor de Heer uit te storten, word je een slaaf van al je bedrijvigheid. Je gaat erin op en je gaat erin onder. Het gebed is de manier om de accu te laden, want God is het die je inspireert. Als Jezus dat al nodig heeft, hoeveel te meer wij?

Hoe is het gesteld met uw gebedsleven, en dat van jou? Soms houden dingen je zo bezig, dat het niet lukt om ‘even’ te onderbreken en je aandacht te bepalen bij een gebed. Dat is een reden te meer om afstand te nemen, tot jezelf te komen en tot God te gaan.
Het kan ook zijn dat je zelf je geest bezighoudt met allerlei dingen buiten God: tv kijken, computergames, eindeloos chatten, boeken lezen, uitgaan. Je bent eigenlijk bezig de stilte te ontvluchten.
Creëer momenten van stilte, zoals Jezus dat deed. Zoek een plek waar je niet gestoord wordt. Zoek de Heer! Hij laat zich vinden. Hij doet open. Bij Hem vind je rust.

Dit bericht is geplaatst in Meditatief. Bookmark de permalink.