Wie heeft het gedaan?

Het is begrijpelijk dat na de verbijsterende ramp met de Boeing 777 van Malaysia Airlines boven Oekraïens grondgebied de vraag breed bediscussieerd wordt: wie heeft het gedaan? Een defect lijkt als oorzaak uitgesloten, gezien het plotselinge verlies van radiocontact en de brokstukken. Een terroristische daad, zegt de Oekraïense president, maar het Oekraïense leger doet zoiets niet. Wij hebben zulke raketten niet die dat kunnen, is de reactie van de separatisten. En welke rol speelt Rusland? Intussen weet Sjirk Kuijper in zijn commentaar in het ND dat het om een zinloze, onbegrijpelijke daad van agressie gaat, daarmee ervan uitgaande dat het een doelbewuste actie door een van de strijdende partijen is geweest.

Twee mogelijke verklaringen heb ik in de Nederlandse discussie nog niet gehoord. De eerste is, dat het om een vergissing gaat. Een van de strijdende partijen, het meest waarschijnlijk de separatisten, vuurt een raket af om een toestel van de Oekraïense luchtmacht neer te halen. Die mist haar doel, wie weet als gevolg van een in het toestel ingebouwd antiraketsysteem, maar de warmtesensoren waarmee het projectiel is uitgerust leiden het naar het burgertoestel dat op 10 km hoogte net voorbijkomt. Onoordeelkundig gebruik van dodelijk vuurwerk dus. Deze veronderstelling werd verdedigd op de Duitse WDR.

Een tweede verklaring wordt tot mijn verbazing niet als alternatief overwogen. Dat is de suggestie dat er een verband is met de ramp met het toestel dat een half jaar geleden van de  radar is verdwenen en nooit is teruggevonden. In beide gevallen gaat het om een toestel van Malaysia Airlines, in beide gevallen om een Boeing 777, in beide gevallen blijft de wereld in opperste verwarring achter. Zit hier een sluwe terroristische moslimorganisatie achter die iets tegen Maleisië heeft?

Ik weet niet of dit een waarschijnlijk scenario is, maar zolang alle opties open zijn, mag er niets worden uitgesloten.

Dit bericht is geplaatst in Logboek met de tags , , , . Bookmark de permalink.