Als dat eens waar zou zijn!

Beroepen
Enkele weken geleden stond in het Nederlands Dagblad bij het beroepingswerk een berichtje dat bij mij opzien baarde: ‘Beroepen te Urk (Ichthus): drs. M.A. Kempeneers te Barendrecht.’ Wat was het dan dat mij verraste? Dat deze dienaar beroepen zou zijn in de Urker Ichthusgemeente! Deze gemeente is uiteindelijk overgekomen uit de Gereformeerde Kerken (synodaal) toen het fusieproces met de Nederlandse Hervormde kerk een feit was, en de Protestantse Kerk Nederland ontstond. Dat is pas 30 jaar na een eerdere uittocht uit de Gereformeerde Kerken die tot de Maranathakerk leidde. Daarnaast is er ook van oudsher de Eben-Haëzergemeente die de meest behoudende is van de drie.

Ongebruikelijk
Het had me niet verbaasd als er in de krant had gestaan: ‘Beroepen te Urk (Eben-Haëzer).’ Ds. Kempeneers heeft een profiel dat goed in die gemeente past. Maar de Ichthusgemeente, daar worden ook gezangen gezongen, een gewaardeerd  gebruik dat de leden hebben meegenomen uit het achtergelaten kerkverband. De beroepen predikant zou buiten zijn psalmboekje moeten gaan.

Tegenstellingen overbruggen
Als dat eens waar zou zijn! Gemeenten en predikanten zouden elkaar niet meer meten aan verschillen in voorkeuren. Iets anders zou de doorslag geven: de aanwezigheid en de werking van de Messias, zoals in Jesaja 11. De wolf legt zich neer bij het lam, de panter bij het bokje, het kalf en de leeuw weiden samen onder de hoede van een kleine jongen. Koe en berin grazen samen. Een zuigeling speelt bij het hol van een adder, een kind graait in het nest van een slang.

Grazige weiden
Zoals Jesaja 11 het beschrijft is het wel heel extreem. Die paradijselijk toestand zal pas aanbreken bij de wederkomst van de Heer. Als er alleen maar iets van tot uitdrukking kan komen in het heden. De tegenstellingen die diep verankerd liggen in onze werkelijkheid zijn zomaar niet verdwenen. Maar wat zou het mooi zijn als de kerk een begin kan maken met het opheffen ervan. Dat voor- en tegenstanders van gezangen, voor- en tegenstanders van vrouwen in het ambt niet meer bang zijn dat de anderen de overhand krijgen. Dat ze met elkaar kunnen spelen en kunnen genieten in de grazige weiden waarheen de goede Herder hen brengt!

Helaas
Maar ach, het is niet waar. De volgende dag stond in de krant: ‘Herzien bericht. Beroepen te Urk (Eben-Haëzer): drs. M.A. Kempeneers te Barendrecht.’